Το Ντόμινο και η Ιστορία του

Το  Ντόμινο και η Ιστορία του
Τα ντόμινο είναι μικρά πλακίδια που χαράζονται παραδοσιακά πάνω σε ελεφαντόδοντο ή σε πηλό. Αυτά τα πλακίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παίξουμε πολλά διαφορετικά παιχνίδια. Το όνομά τους ενδέχεται να προέρχεται από “Το ντομινό”, που ήταν η γαλλική λέξη για τη χειμερινή κουκούλα ενός χριστιανού ιερέα. Ήταν μαύρη εξωτερικά και άσπρη στο εσωτερικό. “Το ντόμινο” είναι επίσης ένα στυλ μάσκας που χαρακτηρίζει ένα μαύρο και άσπρο μοτίβο.

Σαν παιχνίδι, είναι συνήθως σε άσπρο-μαύρο χρώμα, όπου το φόντο έχει το ένα χρώμα και οι τελείες το άλλο.

Το παλαιότερο γνωστό Domino στην Ευρώπη, θέτει την ημερομηνία περίπου το 1120 μ.Χ. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου τα ξέρει, εντούτοις, πρόκειται για μια Κινεζική εφεύρεση. Προήλθαν προφανώς από τους κύβους ή ζάρια της Κίνας, κάτι εισερχόμενο στην Κίνα από την Ινδία κάποτε, στο απόμακρο παρελθόν.

Το πio γνωστό είναι, ότι το ντόμινο χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον από τον 12ο π.Χ. αιώνα στην Κίνα, και παράλληλα στην Κορέα και στην Ινδία, σαν μαντική τέχνη, αλλά και ως παιχνίδι ψυχαγωγικό ή τυχερό. Κάθε ντόμινο αντιπροσώπευσε αρχικά ένα από τα είκοσι ένα αποτελέσματα της ρίψης του ζαριού, στο κάθε μισό του μέρος . Μπορεί να έχουμε λοιπόν, ένα ντόμινο με έξι συν έξι (έξι σε κάθε του πλευρά), αλλά και έξι συν πέντε, έξι συν τέσσερα κ.ο.κ. Τα κινεζικά σύνολα διαιρούν τα ντόμινο σε δύο κατηγορίες: στρατιωτική και αστική. Είναι επίσης μακρύτερα από τα χαρακτηριστικά ευρωπαϊκά ντόμινο.

Κατά τη πάροδο του χρόνου, τα κινεζικά ντόμινο εξελίχθηκαν στο σύνολο πλακιδίων που χρησιμοποιήθηκε για το Mah Jong, μία άλλη μέθοδο μαντικής, αλλά και παιχνιδιού.

Το ντόμινο άλλαξε κάπως στο πέρασμα από τον κινεζικό στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Τα ευρωπαϊκά σύνολα δεν περιέχουν τις διακρίσεις κατηγορίας. Αντ’ αυτού, τα ευρωπαϊκά σύνολα περιέχουν επτά πρόσθετα ντόμινο με έξι από αυτά να αντιπροσωπεύουν τις τιμές που προκύπτουν από τη ρίψη ενός ενιαίου κύβου με το άλλο μισό του πλακιδίου να αφήνεται κενού. Περιέργως, υπάρχει επίσης ένα έβδομο πλακίδιο και με τα δύο μισά να αφήνονται κενά. Ίσως αυτό έγινε για τη χάρη της συμμετρίας, έτσι ώστε κάθε ένα από τα προκύπτοντα σύνολα να περιέχει επτά πλακίδια

Οι Εσκιμώοι έχουν κι αυτοί ένα παιχνίδι με πλακίδια που είναι παρόμοια με τα ντόμινο. Και το παιχνίδι τους χρονολογείται πολύ πριν την επαφή τους με τον δυτικό κόσμο.

Πως παίζεται:
Στην αρχή του παιχνιδιού, κάθε παίκτης παίρνει από 7 πλακίδια. Υπάρχουν συνολικά 28 πλακίδια στο παιχνίδι. Το κάθε πλακίδιο είναι χωρισμένο σε δύο μισά, τα οποία φέρουν από ένα συγκεκριμένο αριθμό βαθμών 0-6. Εφτά από τα πλακίδια είναι διπλά, φέρουν δηλαδή τον ίδιο αριθμό και στις δύο μεριές.
Ο παίκτης που ξεκινάει ένα γύρο τοποθετεί αρχικά ένα οποιοδήποτε από τα πλακίδιά του στο πεδίο του παιχνιδιού και στη συνέχεια παίζουν οι επόμενοι παίκτες.

Όποιος παίκτης έχει σειρά πρέπει να μεγεθύνει τη γραμμή από ντόμινο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας μόνο ένα πλακίδιο που να φέρει τον ίδιο αριθμό που βρίσκεται και στο τέλος της γραμμής. Μιας και η γραμμή δεν πρέπει να είναι ευθεία, αλλά να φτιάχνει τυχαίες γωνίες, οι παίκτες μπορούν να τοποθετούν τα πλακίδιά τους σχηματίζοντας, ας πούμε, ένα αδιέξοδο. Σε αυτή την περίπτωση, η γραμμή θα ξετυλίγεται αυτόματα.

Όποιος παίκτης έχει σειρά αλλά δεν έχει κάποιο πλακίδιο που να ταιριάζει θα πρέπει να τραβήξει ένα από τα κρυμμένα πλακίδια, αλλά δεν μπορεί να το τοποθετήσει αμέσως.
Για να το τοποθετήσει, θα πρέπει να περιμένει μέχρι την επόμενη φορά. Στο μεταξύ, σειρά παίρνει ο επόμενος παίκτης. Μόλις ένας παίκτης τοποθετήσει και το τελευταίο του πλακίδιο, τότε ο γύρος τελειώνει και παίρνει τόσους βαθμούς, όσο και το άθροισμα των αριθμών στα εναπομείναντα πλακίδια των αντιπάλων του.

Εάν δεν μπορέσει κανένας παίκτης να τοποθετήσει όλα του τα πλακίδια, τότε κερδίζει ο παίκτης με το μικρότερο άθροισμα. Για κάθε αντίπαλό του παίρνει τόσους βαθμούς όση και η διαφορά τους
Π.χ.: ο παίκτης Α έχει 4 βαθμούς, ο παίκτης Β έχει 9 και ο παίκτης Γ έχει 14. Ο παίκτης Α κερδίζει (9-4) + (14-4) = 15 βαθμούς.

Εάν 2 ή περισσότεροι παίκτες έχουν τους ίδιους βαθμούς, τότε ο γύρος τελειώνει ισόπαλος και κανένας παίκτης δεν παίρνει βαθμούς. Το παιχνίδι τελειώνει μόλις κάποιος παίκτης φτάσει στον καθορισμένο αριθμό βαθμών. Αυτός είναι και ο νικητής του παιχνιδιού. Σε παιχνίδια του ενός γύρου, νικητής είναι ο παίκτης που θα τοποθετήσει πρώτος όλα του τα πλακίδια.

Πηγές : Λίλιαν Σίμου - Σορώτος Νικόλαος

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.